Сортова інновація в сфері вирощування яблук в Україні

Сортова інновація в сфері вирощування яблук в Україні

Фірма

ГОЛЛАНД ПЛАНТ УКРАЇНА, ДП

ГОЛЛАНД ПЛАНТ УКРАЇНА, ДП
Телефон: (050) 372-85-50, (050) 372-61-33, (050) 372-55-74, (050) 372-17-29
Email: office@hopu.com.ua
Web: hopu.com.ua
 Додано: 2022-02-04

Серед країн Європи Україна має найкращі можливості для вирощування яблук, так як наразі в країні вирощується лише 50-60% від загального попиту та потреб споживання яблук. Таким чином, стабільний ринковий попит буде зберігатись ще довгий час. Ціна на яблука в Україні досягла європейського рівня. Враховуючи кліматичні умови, 70-80% території країни є придатними для вирощування яблук, при цьому, витрати на виробництво нижчі, ніж у Європі. Географічне розташування Росії та значні можливості для експорту яблук до цієї країни, створюють подальші вигідні умови для вітчизняних виробників яблук. Враховуючи вищесказане, в Україні існують унікальні можливості для вирощування яблук.
Наразі, в Європі спостерігаються дві зростаючі тенденції:
1. Використання звичайних, не стійких до хвороб старих та нових сортів для вирощування яблук, з високою кількістю циклів обробки засобами захисту (більше ніж 20 циклів в рік);
2. Вирощування яблук за допомогою стійких до хвороб (резистентних) сортів із застосуванням звичайних або органічних методів, з меншою кількістю обробок засобами захисту рослин.
Соціологічні опитування показують, що споживчий попит все більше і більше змінюється в напрямку продуктів, які містять меншу кількість залишкових хімічних речовин. Так, наприклад, для країн Західної Європи характерним є переважання ринкового попиту на органічні яблука при недостатній пропозиції.
ДП «Голланд Плант Україна» - плодорозсадник, який вже тривалий час успішно працює на Закарпатті. Його головна ціль полягає у підвищенні обсягів вирощування яблук в Україні за допомогою введення НОВИХ, стійких до хвороб сортів яблук. Ціллю компанії є надання можливості споживачу вживати безпечний, здоровий продукт, з використанням нових сортів, які, завдяки стійкості до хвороб, потребують менше обприскувань засобами захисту. Це, в свою чергу, є запорукою накопичення меншої кількості шкідливих речовин у плодах. Використовуючи нові сорти, виробники зменшують витрати, що зробить їхню справу успішнішою та підвищує рентабельність. Також це дозволяє скоротити забруднення сільськогосподарських земель засобами захисту. В таких умовах можливе сприятливе для навколишнього середовища, екологічно чисте виробництво. Плодорозсадник ДП «Голланд Плант Україна» володіє виключними ліцензійними правами на розмноження та продаж садивного матеріалу цих перспективних, стійких до хвороб сортів на території Україні, де активно триває процес закладання нових, резистентних яблуневих садів сортами (як столовими, так і технічними).

Сорти, придатні для свіжого споживання:

Реанда
- Сорт стійкий проти парші;
- Столовий сорт, знімна стиглість якого наступає у другій декаді вересня. У холодильнику може зберігатись до березня місяця;
- Плід середній або великий (120-160г);
- Форма куляста або трохи видовжена;
- М’якоть жовтувато-біла, щільна, соковита з поверхневим забарвленням;
- Смак приємний, солодко-кислуватий;
- Дерево слаборосле, розгалужене. Плоди розташовані рівномірно.

Ревена
- Сорт стійкий проти парші;
- Знімна стиглість наступає в кінці вересня - на початку жовтня;
- Смак: кислувато-солодкий, ароматний;
- Форма плоду видовжена, схожа на сливу.
- Розмір плоду: 128-150г;
- Дерево помірної сили росту. Сорти-запилювачі: резистентні, Айдаред, Голден Д., Пінова.




Релінда

- Сорт стійкий проти парші;
- Знімна стиглість наступає в кінці вересня - на початку жовтня, зберігається до березня місяця;
- Плід середнього розміру або великий (150-170г), плескатокулястий;
- Поверхневе забарвлення світло-червоне, місцями з яскравим рум’янцем.
- М’якоть щільна, смак кислуватий;
- Дерево розлоге, середньо або сильноросле, розгалужене.
- Плодоносити починає рано;
- Щорічні врожаї сталі.

Сорти, придатні для переробки (технічні):

Ремо
- Сорт стійкий проти парші, борошнистої роси та бактеріального опіку.
- Знімна стиглість наступає в середині вересня, за звичайного зберігання може зберігатись і до січня місяця.
- Сорт придатний для переробки.
- Плід середнього розміру (120-160г), плескато-кулястий. Поверхня плоду на 2/3 покрита червоним поверхневим забарвленням.
- Смак кислий.
- Дерево розлоге, слаборосле, розгалужене, плакуче.
- Плодоносити починає рано, дає стабільні, гарні врожаї, які на 25% більші за показники врожайності сорту Голден Делішес.
- Не є дуже чутливим до морозів.

Регліндіс
- Сорт стійкий проти парші. Середня стійкість до борошнистої роси, помірна стійкість до бактеріального опіку.
- Знімна стиглість наступає в кінці серпня - на початку вересня.
- Термін зберігання складає 2 місяці.
- Сорт придатний як для використання у свіжому вигляді, так і для виробництва соку.
- Плід середнього розміру (125г), злегка видовжений. Жовто-зелена поверхня плоду приблизно наполовину покрита світло-червоним рум’янцем. Помірно ребристий. М’якоть соковита, злегка кислувата.
- Дерево плакучої форми, помірної сили росту, розгалужене.
- Плодоносити починає рано, дає гарні, постійні врожаї.

Десертні, стійкі до хвороб сорти яблук:

Реколор – новинка!
- Стійкий проти парші, середня стійкість до борошнистої роси
- Розмір плоду середній 162 г
- Кулясто-конусоподібна форма
- Поверхневе забарвлення: червоне
- Смак: гармонійний
- Вміст цукру 14,9% Брікс
- Кислота: 6,5 г/л титрованих кислот
- Квітнення: від раннього до середнього
- Збірна стиглість: середина сезону (Елстар)
- Споживча стиглість: жовтень-грудень
- Десертний сорт

Рекарда – новинка!
- Стійкий проти парші, середня стійкість до борошнистої роси
- Розмір плоду середній 168 г. Форма: видовжено-конічна
- Поверхневе забарвлення: червоне, інтенсивність забарвлення середня насичено-темна, з цятками всередині
- Смак: кислуватий
- Цукор Брікс 14,8%
- Кислота: 8,4 г/л. титрованих кислот
- Квітнення: від раннього до середнього
- Дозрівання: серединьо-пізнє (Голден Д.)
- Споживча стиглість: листопад-березень
- Десертний сорт.

Ренора – новинка!
- Сорт надзвичайно стійкий проти парші. Толерантний до борошнистої роси, бактеріального опіку та раку
- Розмір плоду від середнього до великого, діаметр 65-75 мм.
- Форма: плескато-куляста
- Поверхневе забарвлення яскраво червоне, шкірка з дрібними цятками
- Смак: солодко-кислуватий
- Кислота: 7-9 г/л. титрованих кислот
- Вміст цукру Брікс 12-14%
- Достигає пізно, знімна стиглість на початку жовтня, за звичайного охолодження зберігається до кінця березня
- Рано починає плодоносити. Характерні високі врожаї
- Десертний сорт.

Беручи до уваги великий успіх попередньо проведених дегустацій нових, імунних, десертних сортів яблук в рамках програми «Клуб «Натуральне Яблуко», плодорозсадник ДП «Голланд Плант Україна» продовжує проводити серію презентацій-дегустацій, перша з яких відбудеться 8 листопада 2012 року у м.Ужгороді.
Запрошуємо прийняти участь у дегустаціях не тільки фермерів, які мають намір закладати сади, а також керівників переробних заводів, виробників соків і дитячого харчування та керуючих продажами для того, щоб за допомогою даних сортів Ви змогли створити у Вашому регіоні відповідну виробничу базу якісного яблука. Серед представлених сортів можна обрати як сорти, що є найбільш придатними для переробки – з високим вмістом кислоти, так і десертні сорти з високим вмістом цукру (Брікс), які можуть повністю забезпечити потреби свіжого споживання. Слід зазначити, що дані сорти повною мірою відповідають західноєвропейським вимогам до дитячого харчування Baby Food (продукт, що виробляється з яблук, які отримують шляхом інтегрального або органічного (біо) вирощування, що гарантує низький рівень пестицидів у плодах, а відповідно, у кінцевому продукті). Таким чином, сорти максимально задовольняють потреби як свіжого споживання, так і широкий спектр промислових цілей.